Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL przewiduje zakaz sprzedaży w sklepikach żywności o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób dietozależnych np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.
Podkomisja, która pracowała nad projektem noweli zaproponowała, by w miejsce listy środków spożywczych w ustawie wpisać upoważnienie dla ministra zdrowia do wydania rozporządzenia, które tę listę będzie zawierać. Projekt ma dotyczyć przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów,szkół ponadgimnazjalnych i tzw. innych form wychowania przedszkolnego, np. punktów przedszkolnych i klubów przedszkolaka.
Dziennik Gazeta Prawna, 8.10.2014
Podkomisja, która pracowała nad projektem noweli zaproponowała, by w miejsce listy środków spożywczych w ustawie wpisać upoważnienie dla ministra zdrowia do wydania rozporządzenia, które tę listę będzie zawierać. Projekt ma dotyczyć przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów,szkół ponadgimnazjalnych i tzw. innych form wychowania przedszkolnego, np. punktów przedszkolnych i klubów przedszkolaka.
Dziennik Gazeta Prawna, 8.10.2014
A.B., 8 października 2014