Monitor.edu.pl / Newsy Edukacyjne Kanał RSS: Monitor Edukacji

Zdrowsze jedzenie w sklepikach szkolnych?

Kanał RSS: Newsy edukacyjne
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia autorstwa PSL przewiduje zakaz sprzedaży w sklepikach żywności o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób dietozależnych np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.

Podkomisja, która pracowała nad projektem noweli zaproponowała, by w miejsce listy środków spożywczych w ustawie wpisać upoważnienie dla ministra zdrowia do wydania rozporządzenia, które tę listę będzie zawierać. Projekt ma dotyczyć przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów,szkół ponadgimnazjalnych i tzw. innych form wychowania przedszkolnego, np. punktów przedszkolnych i klubów przedszkolaka.

Dziennik Gazeta Prawna, 8.10.2014
A.B., 8 października 2014

Twoja opinia


Projekt realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.
Fundusze EOG Fundacja im. Stefana Batorego Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży