Dzieci w przedszkolach jedzą za dużo słodyczy. Zdaniem Rzecznika Praw Dziecka przyczyna może leżeć w za niskiej stawce żywieniowej ustalanej dla tych placówek. Z informacji Rzecznika wynika, że w niektórych przedszkolach posiłki są mało urozmaicone, brakuje w nich owoców i warzyw.
Na problem zwróciła też uwagę Państwowa Inspekcja Sanitarna, która wskazała na nadmiar słodyczy oraz brak produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka. Przyczyny takiego stanu rzeczy Marek Michalak upatruje w ograniczeniach finansowych tzn. niskiej stawce żywieniowej, ale przede wszystkim w „braku odpowiedniej wiedzy oraz niskiej świadomości w zakresie zdrowego odżywiania zarówno wśród personelu przedszkola, jak i rodziców dzieci". Marek Michalak zwrócił się do Zastępcy Głównego Inspektora Sanitarnego z propozycją podjęcia działań o charakterze informacyjno-edukacyjnym, które wpłynęłyby na poprawę świadomości i stanu wiedzy w zakresie żywienia i jego wpływu na prawidłowy rozwój i zdrowie dzieci. Akcja miałaby być skierowana do pracowników przedszkoli, szkół i instytucji opiekuńczych dla dzieci do 3 roku życia, a także do rodziców i firm cateringowych.
Stawka żywieniowa określa tylko koszt przygotowania posiłku, bez uwzględnienia np. wynagrodzeń pracowników przy tym zatrudnionych. Do ustalania opłat za korzystanie z wyżywienia w przedszkolach publicznych oraz publicznych innych formach wychowania przedszkolnego stosuje się przepisy art. 67a ustawy o systemie oświaty.
Serwis Samorządowy PAP, 31 marca 2011
Na problem zwróciła też uwagę Państwowa Inspekcja Sanitarna, która wskazała na nadmiar słodyczy oraz brak produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka. Przyczyny takiego stanu rzeczy Marek Michalak upatruje w ograniczeniach finansowych tzn. niskiej stawce żywieniowej, ale przede wszystkim w „braku odpowiedniej wiedzy oraz niskiej świadomości w zakresie zdrowego odżywiania zarówno wśród personelu przedszkola, jak i rodziców dzieci". Marek Michalak zwrócił się do Zastępcy Głównego Inspektora Sanitarnego z propozycją podjęcia działań o charakterze informacyjno-edukacyjnym, które wpłynęłyby na poprawę świadomości i stanu wiedzy w zakresie żywienia i jego wpływu na prawidłowy rozwój i zdrowie dzieci. Akcja miałaby być skierowana do pracowników przedszkoli, szkół i instytucji opiekuńczych dla dzieci do 3 roku życia, a także do rodziców i firm cateringowych.
Stawka żywieniowa określa tylko koszt przygotowania posiłku, bez uwzględnienia np. wynagrodzeń pracowników przy tym zatrudnionych. Do ustalania opłat za korzystanie z wyżywienia w przedszkolach publicznych oraz publicznych innych formach wychowania przedszkolnego stosuje się przepisy art. 67a ustawy o systemie oświaty.
Serwis Samorządowy PAP, 31 marca 2011
A.R./A.D., 31 marca 2011
Zobacz też:
Szkoły nieprzygotowane dla sześciolatków – raport GIS (marzec 2011)